15.8 C
Rīga
sâmbătă, 23 septembrie 2023
AcasăBalticaCum se trăiește într-un oraș dintr-o țară NATO în care majoritatea locuitorilor...

Cum se trăiește într-un oraș dintr-o țară NATO în care majoritatea locuitorilor sunt etnici ruși

-

Au trecut 30 de ani de când s-a prăbușit Uniunea Sovietică și URSS a fost împărțită în 15 state independente. Estonia, cu capitala sa Tallinn, este una dintre ele. Țara baltică, acum membră UE și a NATO, găzduiește o minoritate de ruși. Mulți dintre ei se simt izolați acolo. În orașul estic Narva, jurnaliștii Deutsche Welle au întâlnit-o pe estona Pille Maffucci. Ea vrea să unească ambele părți și folosește arta ca pe o punte între ele. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Estonia și-a câștigat independența cu puțin timp înainte de prăbuşirea Uniunii Sovietice. Mulți oameni de aici au considerat apartenența țării lor la URSS ca ceva impus. Astăzi, națiunea baltică face parte din Uniunea Europeană și NATO, iar guvernul are o atitudine critică la adresa politicilor din Rusia vecină. Însă trecutul sovietic a avut un impact negativ asupra relațiilor dintre majoritatea estonă și minoritatea vorbitoare de limbă rusă.

Pille Maffucci se numără printre cei care îşi doresc schimbarea. În urmă cu trei ani, profesoara estonă s-a mutat din capitala Tallinn la Narva, la granița cu Rusia.

/www.digi24.ro/stiri/externe/

Lasă un răspuns

Must Read