New York Post, cotidianul favorit al președintelui Trump, îi transmite acestuia, pe prima pagină, că Putin e un dictator, ca răspuns la declarația președintelui american despre Zelenski.
Materialul e însoțit de 10 adevăruri despre invazia rusă din Ucraina. Azi se împlinesc 3 ani de la începutul invaziei.
- Putin este cel care a început războiul – În februarie 2022, Rusia a lansat o invazie pe scară largă asupra Ucrainei, după ce deja anexase Crimeea în 2014 și sprijinise conflicte în Donbas. Nu există nicio justificare credibilă pentru agresiunea sa.
- Rusia luptă pentru cucerire – Ucraina este un stat suveran recunoscut internațional, iar Putin a invadat-o cu scopul de a o anexa. În plus, Rusia a comis atrocități grave, inclusiv răpirea a 20.000 de copii ucraineni.
- Ucraina luptă pentru independență – Majoritatea ucrainenilor nu vor să fie conduși de Rusia și își doresc un viitor independent.
- Ucrainenii nu sunt ruși – Deși Putin susține că ucrainenii și rușii sunt „un singur popor”, realitatea este că sunt două grupuri etnice distincte, cu limbi și istorii diferite.
- Putin este un dictator – De la venirea sa la putere în 1999, Putin a eliminat opoziția, a distrus presa liberă și a organizat alegeri frauduloase.
- Zelenski nu este un dictator – A fost ales democratic în 2019, într-un scrutin liber și corect. Deși Ucraina se află în stare de război și nu organizează alegeri acum, are o presă independentă și o societate critică față de guvern.
- Rusia este un stat ostil SUA – Rusia menține relații apropiate cu China, Iran și Coreea de Nord, adversari ai Americii.
- Ucraina este un aliat al SUA – Ucrainenii sunt profund pro-americani și luptă nu doar pentru libertatea lor, ci și pentru securitatea Europei și a lumii occidentale.
- Putin nu poate fi de încredere – A încălcat tratate internaționale, a interferat în alegeri și continuă să mintă liderii occidentali. De exemplu, deși a promis că nu va ataca infrastructura energetică a Ucrainei, a lansat recent atacuri masive.
- Ajutorul american pentru Ucraina nu este irosit – Pe lângă sprijinul oferit ucrainenilor, o mare parte din fondurile de ajutor (58 miliarde din 183 miliarde dolari) sunt cheltuite în SUA, susținând industria americană. În plus, războiul a slăbit semnificativ armata rusă, fără pierderi de vieți americane, trimițând un mesaj clar către China, Iran și Coreea de Nord.